Utvalt

Sparsamhetens grunder 1: Skriv ner allt du köper

Dags att få koll!

Vad har du köpt den här veckan? Vet du inte det, är det dags att bli nyfiken på det. Att skriva ner allt du köper är en nyckel till att börja spendera mindre.

Du behöver: En penna och ett papper/anteckningsblock ELLER dator/mobil/surfplatta

Gör såhär: Bestäm dig för att göra det här experimentet i minst 30 dagar, gärna mer.

Varje gång du gör ett köp skriver du ner det på ditt valda ställe. Skriv ner följande information: 1. Datum 2. Vad du köpte, om du vill kan du skapa kategorier (se förslag nedan) 3. Summa.

Viktigt att du skriver varje gång och gärna tätt inpå köpet, helst direkt. Känn efter hur det känns att skriva ner köpet. Känner du dig på något vid olustig kanske det var ett onödigt köp? Eller stressar det dig att du ser att det blir så många köp. Detta är inte anledningar att sluta skriva ner vad du köper – utan anledningar att köpa mindre.

I slutet av varje vecka eller månad går du sedan igenom köpen. Har du skapat kategorier är det intressant att lägga ihop de olika köpen och se hur mycket du spenderat på exempelvis mat.

Varför?:  Genom att skriva ner vad du köper, dels kommer du få bättre koll vart pengarna tar vägen och dessutom kan dina insikter om hur ofta du faktiskt lägger ut pengar göra att köpen minskar av sig själva.

Kanske visar det sig att du hoppar över att handla bara för att du inte vill skriva ner ännu ett köp.

Förslag på kategorier:

Välgörenhet

Nöjen

Mat

Boende

Transport

Kläder

Personligt (terapi, personlig utveckling)

Barn

Skulder

Hälsa

Försäkringar

Hygien/skönhet

Sparandets grunder 4: Nedkylningsperiod innan köp

Åh! Du har sett en pryl du bara MÅSTE ha. Kanske kommer den att fylla dig med glädje och mening. Eller kanske inte… Om du ger dig själv 14 dagar att fundera på saken innan du köper, kan du ta reda på det.

Fundera på köpet i 14 dagar

När du har bestämt dig för att du vill köpa något, en tröja eller inredningspryl eller vad som helst, följ denna regel:

Skriv upp vad det är du vill köpa på en lista över ”Saker jag vill ha”. Vänta 14 dagar eller gärna ännu mer, ju dyrare pryl – detso längre nedkylningsperiod. Därefter kan du bestämma om du verkligen ska köpa saken eller inte.

Det här att lösa varje problem med att något köpa har i sparsammanhang kallats ”köpreflexen”. Prova att sätta köpet på paus och förhoppningsvis hittar du andra sätt att lösa dina behov.

Reflektera under tiden

Under tiden kan du följa tipsen i Sparsamhetens grunder 6: Köp mindre – steg för steg. Det här minskar den omedelbara belöningen av att köpa direkt när du ser något du vill ha. Istället skapar du utrymme för att fundera över om du kanske redan har en liknande, kan låna av någon eller helt enkelt klarar dig utan.

Fundera också på vilka önskningar/behov/känslor som ligger bakom att du vill ha den där prylen. Är det en ny leksak till ditt barn, kanske det talar om för dig att du värderar att göra ditt barn glad och nöjd. Kan ni då istället ta tid tillsammans för att leka med någon av barnets nuvarande favoritleksaker är den önskan uppfylld alldeles utan pengar inblandade.

Det är lätt att se fina saker och vilja unna sig eller tycka att man behöver precis en SÅN. Vi har alla varit där. Genom att rutinmässigt sätta köpen på paus kommer du bli positivt överraskad över vilka kreativa lösningar du kan komma på istället för att plocka fram plånboken.

Sparsamhetens grunder 3: Städa och rensa hemma

När hjärnan börja surra om att köpa – är det dags att städa och rensa. Köplusten minskar och du får ordning hemma. Win-win!

Kanske är det neurokemiska processer i hjärnan som påverkas genom dopaminduschar när du gör något som får resultat ELLER så är det att du inser hur mycket grejer du redan har. Spelar ingen roll, för köpsuget minskar varje gång du städar och rensar.

Det finns ingen i bloggosfären som skriver om denna sparsamhetens grundsten så föredömligt som Fru Efficient Badass. Vill du veta mer om konsten att städa dig rik, rekommenderas ett besök hos henne varmt.

Du behöver: Oreda

Gör såhär: Välj något litet som en låda att städa/rensa eller välj något stort som ett helt rum. Låt tid och energi avgöra storleken på projektet. Det ska sägas att tycker du att det är svårt att rensa ut saker, blir det lättare under ett större projekt eftersom du kommer igång efter ett tag.

Skapa tre högar av prylarna – spara, släng, skänk. När du är klar lägger du enbart tillbaka det du vill spara. Det övriga flyttar du till en plats i din bostad där du samlar sådant som ska skänkas och slängas.

Upprepa detta så ofta du behöver, helst regelbundet och innan köpsuget smyger sig på.

TIPS! Städa/rensa det du är köpsugen på. Är det nya böcker, spana in din bokhylla. Gäller det skor, gör en rensning i skohyllan. Och så vidare.

Sparsamhetens grunder 2: Betala dig själv först

Inte många kronor har sparats tack vare att ”se vad som blir över i slutet av månaden”. Nej, buffertar och sparkonton växer när du för över pengar dit som om det vore vilken räkning som helst.

När du betalar dina räkningar, betala också dig själv! Genom att betala dina sparkonton först kommer du anpassa dina utgifter  resten av månaden på ett nästan magiskt sätt.

Du behöver: Ett sparkonto eller investeringssparkonto (skaffa hos Avanza eller Nordnet).

Gör såhär: När du får månadens inkomsterför du över en bestämd summa till ditt sparande tillsammans med de övriga räkningarna. Har du svårt att låta bli att nalla av sparpengar under månaden kan du se till att det är ett låst sparkonto – det vill säga du får betala om du vill ta ut pengar.

Varför: Den mänskliga psykologin är mycket enkel – finns det resurser idag är det bäst att göra av med dem. Det innebär att har du pengar på kortet kommer dessa att spenderas. Ha dem därför lite mer svårtillgängliga för dig själv. Jämför gärna med att ha en påse dillchips i skafferiet eller ”spara” den på affären. Vilken chipspåse är det mest sannolikt att du äter upp?

Hur mycket ska jag föra över? Vet du ännu inte hur mycket utgifter respektive inkomster du har? Testa dig fram! Du kan börja lågt och känna dig nöjd när du klarar dig utan pengarna. Därefter höjer du beloppet du överför till nästa månad. Du kan också börja högt och utmana dig själv.

Har du full koll på dina utgifter bör du veta hur mycket du kan spara. Full koll på vad du gör av med får du tack vare ett följa steg 1 i Sparsamhetens grunder – Skriv ner allt du köper. Där hittar du också vilka utgifter som du kan stryka för att kunna spara mer.

Om jag inte får några pengar över? För många kan ekonomisk framgång vara att en månad går plus minus noll eller att minska skillnaden mellan utgift och inkomst. Även om du inte kan spara just nu kommer du kunna göra det i framtiden om du fortsätter att leva sparsamt. Följ några av tipsen på bloggen inom dina dyraste kategorier. 

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång